Povratak Home

Vojnici saniteta


  Izgleda da je ova kućica, koja je najvjerojatnije služila kao stražarnica, izgrađena tek u 19. stoljeću.

  Prije toga, stražarnice su se nalazile izvan kompleksa Lazareta. U njima su boravili vojnici saniteta, kojima je zapovijedao kapetan Lazareta. U redovitoj službi bilo ih je petnaestak, a često su dobivali pojačanje.

  Vojnici su vodili brigu o provođenju karantenskih mjera, a usto su bili na raspolaganju za sve druge poslove, od vaganja robe do uklanjanja mrtvih tijela. Svaki dodatni posao bio im je posebno plaćen.

Štap


  Vojnici koji su radili u Lazaretima bili su naoružani puškama i kratkim mačevima.

  Osnovno sredstvo za rad dubrovačkih vojnika saniteta bio je štap, od kojega se nisu odvajali. Štapom su odgurivali, zadržavali i držali pod kontrolom osobe u karanteni.

Pune ruke posla


  Vojnici saniteta imali su pune ruke posla s prilično živčanim stanovnicima Lazareta.

  Jedan stanovnik Lazareta 1760. godine, lako moguće pripit, kratio je vrijeme karantene igrajući se svojom navodno praznom puškom. Mahao je njome po trgu Lazareta i smijući se vikao: “ubit ću nekoga”. Vojnici su mu rekli: “makni tu pušku, ako je i prazna vrag bi je mogao napuniti, i ne okreći je prema ljudima”. Puška je u tom trenutku opalila i na mjestu ubila čovjeka koji se zatekao u krivo vrijeme na krivom mjestu.

  Lazareti su u više navrata izgledali kao bojno polje. Razbješnjeli ljudi gađali su se kamenjem, mlatili šakama i udarali čibucima po glavi, a vojnici saniteta pokušavali su ih smiriti i razdvojiti.