Povratak Home

Osmanski vojnici - kuriri


  Na početku smo vam rekli da osmanski vojnici nisu prešli dubrovačku granicu. Ustvari jesu, ali u miroljubivoj misiji, kao kuriri na relaciji Istanbul-Napulj. Dolazili su vrlo često i poput drugih morali proći karantenu. Izdržavali su je u ovoj kući, pa je ona po njima dobila naziv “Lazaret janjičara”.

Tko su bili janjičari


  Naziv janjičar nastao je iz osmanskog turskog izraza yeni çeri, što znači “nova vojska”.

  “Novi vojnici” bili su kršćani s Balkana, koje bi u dječačkoj ili mladićkoj dobi osmanski službenici odveli u Istanbul i odgajali s namjerom da stvore elitnu vojsku. Nesmiljena praksa uzimanja mladih kršćana nastala je u vrijeme osmanskih osvajačkih pohoda, kada im je trebalo mnogo vojnika. Otprilike svakih pet godina Osmanlije bi iz četrdeset kuća izabrali po jedno kršćansko muško dijete.

  Janjičari su se smatrali osobnom sultanovom gardom i time veoma ponosili.

Manekeni Lazareta


  Osmanski službenici birali su kršćanske dječake po točno određenim pravilima. Zaobilazili su obitelji koje su imale samo jedno muško dijete, a bilo je još pravila po kojima su dječaci ispadali iz izbora. Ona su vrlo zanimljiva jer se iz njih vidi da su Osmanlije tražili stasite i čestite, potpuno neiskusne mladiće, savršene za preodgoj. Nisu htjeli mlade ljude koji su bili u Istanbulu “jer su ih poroci tog grada učinili bestidnima”, kao ni sinove seoskih glavara “jer su glavari obično podlaci pa su im i djeca takva”. Otpadali su i brbljavci, previsoki, preniski, ćosavi.

  Kuriri janjičari iz ove kuće očito su bili najprivlačniji momci u Lazaretima. Odavno ih više nema, ali se nisu dali zaboraviti. Jer, u Lazaretu janjičara donedavno je bio poštanski ured.